loading

The Country Office

The Country Office

Working Pavilion in the Countryside (Euboia island, Greece)

A study pavilion for a Greek University Professor. The possibility of working through the Internet gave to the client the possibility for working in better contitions, out of the city. The building is not far away from the ex Minister’s country house and is supposed to be his working place. The sea is not far away so the swimming pool serves only for working breaks. Short swimming sessions in the pool are only intermissions in a long continuous working time; this time that installs a repetition between work and intermission is the most important thematic center of the building. The pool is not a luxury apparatus but only a part of a working machine.

With the collaboration of Dimitris and Phoebe Giannisi; drawings with the collaboration of Katerina Koutsogianni and Niki Dimopoulou.

Η οικοδομή βρίσκεται στην Εύβοια, σε απόσταση μισής ώρας από την Χαλκίδα με το αυτοκίνητο, κοντά στα Πολιτικά. Το γήπεδο εκτείνεται στην έντονη κλίση της πλαγιάς που βλέπει δυτικά προς τον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω ο επισκέπτης συναντά πηγές γλυκού νερού στα βράχια της θαλάσσιας ακτής, δέντρα δίπλα στο θαλασσινό νερό, παραλία με βότσαλα.

Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα γραφείο για εργασία στην εξοχή. Δίπλα στον χώρο εργασίας σχεδιάζεται ένα αναγνωστήριο, ένα καθιστικό και μία κολυμβητική δεξαμενή. Παραπέρα βρισκόταν η εξοχική κατοικία του ιδιοκτήτη και το νέο κτίσμα θα χρησίμευε ως εργασιακό περίπτερο, ως study pavillion.

Το σχέδιο προβλέπει έναν μακρόστενο όγκο που τοποθετείται παράλληλα προς τις υψομετρικές καμπύλες του γηπέδου. Λόγω της κλίσεως, η νοτιοανατολική πλευρά του πρίσματος βρίσκεται, κατά το ήμισυ, βυθισμένη στο έδαφος. Η βορειοδυτική πλευρά ανοίγεται προς την θέα της θάλασσας και φέρνει σε επαφή τους κλειστούς ισόγειους χώρους με το ύπαιθρο.

Παρότι από την νοτιοανατολική πλευρά αντιλαμβανόμαστε τον όγκο σαν να ήταν ενιαίος επιμήκης και αδιάσπαστος καθ'όλο το μήκος του, από την βορειοδυτική πλευρά αποκαλύπτεται η διαίρεσή του: μια βαθιά εγκοπή παράγει ένα υπαίθριο ενδιάμεσο κενό που χωρίζει τους δύο όγκους στο μέσον της βορειοδυτικής όψεως.

Η εγκοπή ανάμεσα στα δύο τμήματα του κτίσματος διαχωρίζει δύο λειτουργικές ενότητες. Το νοτιοδυτικό τμήμα περιλαμβάνει την κολυμβητική δεξαμενή και τις περιορισμένες εξυπηρετήσεις της. Το βορειοανατολικό τμήμα φιλοξενεί τον χώρο εργασίας, με το καθιστικό του, το μικρό αναγνωστήριο στον όροφο και το βιβλιοστάσιο του υπογείου.

Η οικοδομή βρίσκεται στην Εύβοια, σε απόσταση μισής ώρας από την Χαλκίδα με το αυτοκίνητο, κοντά στα Πολιτικά. Το γήπεδο εκτείνεται στην έντονη κλίση της πλαγιάς που βλέπει δυτικά προς τον Ευβοϊκό κόλπο. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω ο επισκέπτης συναντά πηγές γλυκού νερού πάνω στα βράχια της θαλάσσιας ακτής, δέντρα που φτάνουν μέχρι το θαλασσινό νερό, παραλία με βότσαλα.

Το κτιριολογικό πρόγραμμα ήταν ιδιόμορφο και ενδιαφέρον. Ο ιδιοκτήτης ήθελε ένα γραφείο για να εργάζεται στην εξοχή. Δίπλα στον χώρο εργασίας φαντάστηκε ότι θα του χρειαστεί ένα αναγνωστήριο, ένα καθιστικό και μία κολυμβητική δεξαμενή. Παραπέρα βρισκόταν η εξοχική του κατοικία και το νέο κτίσμα θα χρησίμευε ως εργασιακό περίπτερο, ως study pavillion. Η δεξαμενή κολυμβήσεως δεν σχεδιάστηκε λοιπόν ως οποιοσδήποτε τόπος διασκέδασης αλλά για να αποτελεί τον χώρο του ευχάριστου διάλείμματος για ανάγνωση και πνευματική εργασία.

Το σχέδιο προβλέπει έναν μακρόστενο όγκο που τοποθετείται παράλληλα προς τις υψομετρικές καμπύλες του γηπέδου. Λόγω της κλίσεως, η βορειοανατολική πλευρά του πρίσματος βρίσκεται, κατά τό ήμισυ, βυθισμένη στο έδαφος. Η νοτιοδυτική πλευρά του ανοίγεται πρός την θέα της θάλασσας και φέρνει σε επαφή τους κλειστούς ισόγειους χώρους με το ύπαιθρο.

Παρότι από την βορειοανατολική πλευρά αντιλαμβανόμαστε τον όγκο σαν να ήταν ενιαίος επιμήκης και αδιάσπαστος καθόλο το μήκος του, από την νοτιοδυτική πλευρά αποκαλύπτεται η διαίρεσή του: μια βαθιά εγκοπή παράγει ενα υπαίθριο ενδιάμεσο κενό που χωρίζει τους δύο όγκους στο μέσον της νοτιοδυτικής όψεως.

Η εγκοπή ανάμεσα στα δύο τμήματα του κτίσματος διαχωρίζει δύο λειτουργικές ενότητες. Το νοτιοανατολικό τμήμα περιλαμβάνει την κολυμβητική δεξαμενή και τις περιορισμένες εξυπηρετήσεις της. Το βορειοδυτικό τμήμα φιλοξενεί τον χώρο εργασίας, με το καθιστικό του, το μικρό αναγνωστήριο στον όροφο και το βιβλιοστάσιο του υπογείου.

Ο ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο χώρος εργασίας του κτίσματος έχει ως κέντρο το γραφείο του καθηγητή∙ η θέση του προβλέφθηκε για το βοριοδυτικό άκρο του κτίσματος, τρία σκαλιά πιο χαμηλά από το επίπεδο του ισογείου. Από τον χώρο εκείνο μπορεί κανείς κατέβει την σκάλα που οδηγεί στο ευρύχωρο βιβλιοστάσιο του υπογείου: εκεί αναπτύσσεται ένα ακόμα μεγάλο τραπέζι εργασίας για τις επί τόπου εργασίες που απαιτεί η αναζήτηση και φυλλομέτρηση των βιβλίων. Το βιβλιοστάσιο του υπογείου φωτίζεται με σχισμή στο χώμα (court anglaise) που ανοίγεται στην νοτιοδυτική πλευρά του χώρου. Από τον κεντρικό εκείνο χώρο όπου βρίσκεται το γραφείο του καθηγητή μπορεί κανείς να ανέβει στο μικρό αναγνωστήριο του ορόφου. Εκεί προβλέφθηκε κάποιο μικρό καθιστικό που επιτρέπει την μεσημεριανή ανάπαυση, την ανάγνωση της εφημερίδας ή την πόση ποτού στο εσωτερικό του μικρού χώρου ή έξω απ’ αυτόν, στην ταράτσα: η θέση του μικρού αναγνωστηρίου θυμίζει οργάνωση παρατηρητηρίου: από τα χαμηλά παράθυρά του μπορεί ο καθήμενος επισκέπτης να έχει ικανοποιητική θέα του Βορειου Ευβοϊκού κόλπου και της κεκλιμμένης πλαγιάς. Στα βορειοδυτικά μπορεί κανείς να θαυμάσει την απότομη πλαγιά με την χαρακτηριστική κορυφή. Η τετράγωνης κατόψεως βεράντα επιτρέπει και αυτή την απρόσκοπτη θέα πρός τη θάλασσα και προς το βουνό. Στις πλευρές της το χαμηλό στηθαίο μπορεί να λειτουργεί ως κάθισμα. Προς την πλευρά της κολυμβητικής δεξαμενής οι χώροι ανάμεσα στα ανεστραμμένα δοκάρια γεμίζονται με χαλίκι και διαμορφώνυν την εικόνα κάποιου απαγορευμένου υπέργειου κήπου. Όταν το φως της ημέρας χάνεται ο ιδιότυπος κήπος γεμίζει με μικρές γαλανές φωτεινές οπές: η δεξαμενή είναι τεχνητά φωτισμένη.

ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ
Ο χώρος της δεξαμενής κολυμβήσεως σχηματίζεται ως απλό πρίσμα κλειστό στην βορειοανατολική του πλευρά και ανοιχτο προς τις άλλες τρεις κατακόρυφες επιφάνειές του. Στην βορειοδυτική πλευρά του ανοίγεται πρός την εγκοπή που το διαχωρίζει από το υπόλοιπο οικοδόμημα: το υπόλοιπο οικοδόμημα αποτελεί το τμήμα του χώρου εργασίας ενώνεται (από την ίδια πλευρά) με στενό πέρασμα.

Η οροφή του χώρου της δεξαμενής κολυμβήσεως, που σχηματίζεται με ανεστραμμένα δοκάρια, διατρυπάται με διπλό τρόπο: κατ’ αρχήν υφίσταται κυκλικές σε κάτοψη τομές που διασπείρονται με κανονικό τρόπο στην βασική της επιφάνεια, κατά τον τρόπο που φωτίζονταν στο παρελθόν οι χώροι των λουτρών˙ στη νοτιοανατολική ακμή δημιουργείται φωτεινή σχισμή ανάμεσα στα ανεστραμμένα δοκάρια που φωτίζει τον χώρο άπλετα όταν αυτό είναι επιθυμητό. Η κλείσις των σκιάστρων της σχισμής αυτής εντοπίζει το φωτιστικό ενδιαφέρον στην διάστικτη από φωτεινά σημάδια οροφή.

Η σημασία της διείσδυσης του υπαίθριου χώρου στον εσωτερικό ήταν καθοριστική για την οργάνωση του “υπαίθριου δωματίου” της δεξαμενής κολυμβήσεως. Η δεξαμενή έπρεπε να διατηρεί τον κλειστό χαρακτήρα που ζητά η σχέση της με τον γραφειακό χώρο: μια εκτεθειμένη στο ύπαιθρο δεξαμενή κάνει δυσκολότερη τη χρήση κατά τους χειμερινούς μήνες και θα δημιουργούσε τις συνθήκες κάποιας παραπανίσιας περίσπασης από το εργαστηριακό κλίμα του χώρου. Ο εξωτερικός χώρος έπρεπε να εισέλθει στο “δωμάτιο της δεξαμενής” κατά τρόπον ώστε να έχουμε ταυτόχρονα, κατά το δυνατόν, συγκρότηση κλειστού δωματίου και άνοιγμα προς τα έξω.Το νοτιοδυτικό όριο της κολυμβητικής δεξαμενής σχεδιάστηκε λοιπόν εν επαφή προς τα κινητά υαλοστάσια. Με τον τρόπο αυτό η δεξαμενή λειτουργεί ως κάτοπτρο που μόνιμα αντανακλά τον ουρανό στο εσωτερικό του χώρου. Η παρουσία του νερού στην συγκεκριμένη θέση αναδιπλασιάζει την εικόνα του εξωτερικού χώρου χωρίς να θίγεται η περίκλειστη οργάνωση του χώρου.

loading